Főoldal | Referenciák | Árak, díjszabás | Kapcsolat
Riasztórendszerek | Kamerarendszerek | GSM vezérlés | Kapuautomatizálás

Kamerarendszerek

A kamerarendszereknél az első lépés a kamerák számának és helyének meghatározása. A kamerák lehetnek kialakításuktól függően normál, illetve dome (mennyezetre szerelt) kamerák. Léteznek éjszaka is használható, inframegvilágítós kamerák és az úgynevezett day and night kamerák. Az inframegvilágítós kamerák általában kültéren használható kamerák, melyek IP (por és pára elleni) védelemmel vannak ellátva és beépített fix, vagy varifocal (azaz állítható) optikával rendelkeznek. Fontos a kamera kiválasztásánál az optika és a felbontás meghatározása, amit TV sorban adnak meg. A day and night kamerák  képe sokkal jobb, de viszont itt a kamera áll a kamera testből, egy optikából és kültéri elhelyezés esetén egy hűtött / fűtött kameraházból. Ezek lényegesen drágább árfekvésű kamerák.

 

Ha ki sikerült kiválasztanunk a kamerákat és sikeresen meghatároztuk azok számát, akkor érkezünk el a rögzítő kiválasztásához. Ezek az úgynevezett DVR-ek (Digital Video Recorder) léteznek 4, 8 illetve 16 csatornás változatban. Rögzítőhöz szükség van egy merevlemezre is amin a kamera képeinek a tárolása történik. Manapság minden rögzítőn van egy TCP/IP csatlakozó, melynek segítségével akár a nyaralás ideje alatt is szemmel tarthatjuk a házunk, telephelyünk.

 

Fontos megemlíteni, hogy ezen szolgáltatás egyik fontos eleme az “erős” internetkapcsolat, miminálisan ajánlott feltöltési sebesség a 2Mbit/sec és jó ha az ember a szolgáltatótól statikus (azaz fix) IP címet igényel. Szükség van továbbá egy jó minőségű routerre (Mi a Cisci cég Linksys routerjeit alkalmazzuk a telepítéseink során) is ami biztosítja a szükséges átjárást a rögzítő és a világháló illetve a belső hálózat között. A rögzítőnél fontos a rögzített képek száma, ami minimálisan egy 4ch rögzítő esetén 100 frame/sec.

Ha megvan a kamera és a rögzítő, akkor az adatlapokon feltüntetett áramfelvétel alapján elkezdhetjük a tápellátás méretezését. Itt nagyon fontos kiemelni azt, hogy a mai szabványnak megfelelően majdnem minden háznak és üzemnek a kerítés mellé helyezte ki az áramszolgáltató a mérőszekrényét. Ilyenkor célszerű a rendszer szünetmentes megtáplálásának a kiépítése,mivel ha valaki lekapcsolja a mérő alatti kismegszakítót, onnantól kezdve nincs rögzített képünk. Mivel a kamerák többsége 12 Voltos , illetve léteznek 12 Voltos rögzítők is, így könnyedén kialakíthatjuk a rendszer szünetmentes megtáplálását segédtápok segítségével és a rendszer áramszünet esetén működik tovább akkumlátorok használatával.